Popis
Arabica je odroda kávovníka, z ktorého sa kávové zrná zbierajú. Existuje niekoľko odrôd kávovníka, ale komerčne sa pestujú iba dva druhy: Arabica a Robusta.
Arabica má tendenciu byť úspešnejšou plodinou, pretože sa pestuje v nadmorskej výške a má pestrejšie chuťové vlastnosti. Zároveň má nižší obsah kofeínu v porovnaní s kávovými zrnami z odrody rastliny Robusta.
Avšak Robusta je cenená pre svoj vyšší obsah oleja, vďaka čomu je káva krémovejšia (crema je emulzia alebo olej a voda vytvorená pri teplote a pod tlakom).
U popredných zmesí pražených kávových zŕn je veľmi obľúbené začlenenie kávových zŕn Robusta do zmesi kávových zŕn Arabica. Pridanie Robusty do zmesi sa snaží vyvážiť kyslosť zmesi Arabica a zároveň zvýšiť obsah oleja a tým aj krémovitosť zmesi, keď sa používa na prípravu kávy espresso.